brandhout-speksteenkachel
Gebruik steeds droog hout met een lengte van 33 cm. in je speksteenkachel. U krijgt een betere verbranding in de haard alsook een hogere temperatuur.
Hout voor speksteenkachel

Welk hout heb ik nodig voor een speksteenkachel.

Onze persoonlijke ervaring leert dat het verschil tussen hout met een vochtigheid van 35 % en ander droog hout met een vochtigheid van 19 % na éen uur stoken een verschil geeft aan de monding van onze schoorsteen van 50 °.

Dit bewijst nogmaals de stelling dat hout DROOG moet zijn.

Bij gebruik van zeer droog hout bleek de speksteen in de vuurhaard zeer proper gebrand te zijn.  Bij gebruik van nat hout bleek de speksteen in de houthaard zwart uit te slaan.  Dus hoe droger het hout hoe  beter de verbranding.

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen uit je haard en om zo weinig mogelijk hout te verbruiken bij de verbranding adviseren wij je een toestelletje te kopen om de vochtigheid te meten.

Hoe meet U de vochtigheid.  Klief een houtblok en meet dan.

Brandhout :

 

Brandhout moet opgeslagen worden op een droge plaats en moet twee tot drie jaar gedroogd zijn.  Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie.  De droogtijd van hout is afhankelijk van het houttype.  Ideaal is een vochtigheid van 20 %.  Er zijn toestelletjes op de markt die dat kunnen meten.

 

Houtblokken :

 

Deze moeten goed gekliefd zijn.  Hoe kleiner het hout, hoe beter de verbranding.  Het hout zal eveneens veel sneller droog zijn.  Hoe kleiner het hout hoe groter het contactoppervlak met het vuur.  De ideale houtlengte is 33 cm.  Hou hiermee rekening bij het zagen.  Voor een houtkachel kunnen grote blokken gebruikt worden.  Maar omdat in een speksteenkachel op ongeveer 2 uur tijd 1% van zijn eigen gewicht hout verband moet zijn adviseren wij kleine HOUTBLOKKEN te gebruiken.  Dit betekent dat je best houtblokken kruiselings over elkaar legt . Op deze manier is er een groter brandoppvervlak.

 

palettenhout :

 

Daar palettenhout zeer droog is en licht is het zeer geschikt.  Nagels moeten niet verwijderd zijn.  Na verbranding zullen ze op het rooster blijven liggen.

 

Houtsoort

 

De houtsoort heeft minder belang. Aan te raden zijn licht, snelgroeiende soorten zoals den, berk en populier. Het aanwezige hars wordt dankzij de hoge stooktemperatuur volledig mee verbrand