Algemene informatie speksteen

Algemene informatie speksteen

Speksteen is een zachte steensoort.  Ook zeepsteen of steatiet genoemd.  Dit is een zachte steensoort en kan eenvoudig gewonnen worden uit de aders. Dit omdat speksteen eenvoudig gezaagd en gesneden kan worden.  Speksteen is uit talkkristallen opgebouwd en voelt vettig aan.   Het soortelijk gewicht is ongeveer 3000 kg/m3


Waar vind je speksteen


Speksteen wordt o.a. gevonden in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Finland, China, Thailand, Australie, Brazilie, India, en. De Finse speksteen is gekend om zijn hardheid en wordt gebruikt voor de bouw van speksteenkachels maar ook voor vloeren en andere voorwerpen.

 

Aziatische speksteen wordt o.a. ook vermalen en met toevoeging van keramische stoffen wordt er isolatiemateriaal van gemaakt, of men voegt er medicinale hulpmiddelen aan toe om er geneesmiddelen van te maken.

 

Kunstenaars gebruiken eveneens speksteen omdat de steensoort niet zo hard is.  Je vindt daarom diverse figuurtjes gemaakt van speksteen.

Bepaalde speksteen soorten kunnen zeer schilferig zijn en breukvlakken hebben. Men dient dan meer ervaring te hebben om een dergelijke steen te kunnen bewerken.
Indien men plekken heeft in een speksteenkachel kan men dit lichtjes schuren en polijsten.


Uitzicht :
Speksteen kan diverse structuren hebben. De kleur wordt er aan gegeven door de opgesloten mineralen, oxideverbindingen en metalen.
Er zijn vele kleuren: roze, groen, rood, bruin, bruin/blauw, geel/groen, geel/wit, zwart, grijs, groen/grijs, en wit. Opgepast.  Dit wil niet zeggen dat we morgen een groene speksteenkachel kunnen leveren.  Neen.  De ideale speksteen voor productie van speksteenkachels is de Finse speksteen.  Deze is gekend om zijn kwaliteit.