mammuttisteen, mammutsteen, speksteen

Op zijn best lijkt het alsof een warm, atmosferisch moment nooit meer weggaat. Onze geselecteerde MammuttiSteen, de beste speksteenkwaliteit van de NunnaUuni-ertslaag is ook zo goed als onverslijtbaar.

Het unieke Gouden Vuur van NunnaUuni verbrandt hout op een uitzonderlijk hoge, gelijkmatige temperatuur. Het spreekt dan ook vanzelf dat de grondstof (speksteen), waaruit de verbrandingskamer is gemaakt, bestand moet zijn tegen deze extreme hitte. Tegelijk moet deze speksteen in staat zijn de warmte-energie in de structuren van de haard op te slaan om deze nadien zachtjes en gelijkmatig weer af te geven.

De MammuttiSteen en het Gouden Vuur van NunnaUuni – pure thermale kracht

 

U ziet de wijze waarop de rookgassen  hun weg vinden in de speksteenkachelRichting aanvoer van zuurstof in de brandhaard

 

 

De gelaagde talkstructuur van de geselecteerde MammuttiSteen gebruikt in de verbrandingskamer geleidt de grote hoeveelheid warmte, geproduceerd door de hoge temperaturen in het Gouden Vuur snel naar de haardstructuren.

De gelaagde MammuttiSteen aan de buitenkant van de haard circuleert de warmte langs de buitenmantel en brengt zo de warmte gelijkmatig en gedurende een lange periode over in de kamer.

De verbrandingskamer slaat 60 tot 70 % van de warmte energie op.  Dit is het warmte deel van de speeksteenhaard.  De overblijvende 30 tot 40 % die wordt via afvoerkanalen bewaard in andere haardstructuren.

Het warmste deel van de haard, de verbrandingskamer, slaat 60 tot 70 % van de warmte-energie op. De overblijvende 30 tot 40 % wordt via afvoerkanalen bewaard in andere haardstructuren.

 

De Finse MammuttiSteen van NunnaUuni is niet alleen uiterst hittebestendig, maar is daarenboven mooi en goed te onderhouden. De uitzonderlijke zuivere samenstelling en gelaagde structuur van de speksteen garanderen een snelle warmtegeleiding en een maximum aan warmteopslag. De nodige testen bewijzen eveneens de uitzonderlijke kwaliteit van de MammuttiSteen.

 

De Mammutti speksteen wordt gedolven uit de ertslaag van NunnaUuni in Finland. Uit onderzoek is gebleken dat de ertslaag ongeveer 15.000.000 m³ Mammutti speksteen bevat. Aan het huidige productietempo is dit voldoende voor de volgende 500 jaar.

 

Historiek

In Nunnanlahti, gelegen in Noord-Karelia, wordt al meer dan 100 jaar steen gekapt. De Nunnanlahti-speksteen werd in de Art Nouveau-periode bekend. Architecten maakten er gebruik van als gevelmateriaal. Door de bewerkbaarheid van speksteen was het gemakkelijk deze in allerlei vormen te zagen of te kappen. Er werden ornamenten van gemaakt die de belangrijkste gebouwen in grote steden sierden. Zo kregen alle stenen die talk bevatten een eigen naam – speksteen.  Speksteen is ongeveer 3 keer zwaarder dan water.

In Nunnanlahti werden meer dan tien mijnsites geopend. De steen werd voor zowat alle toepassingen gebruikt en er werd zeer weinig aandacht besteed aan de warmteweerstand of de warmte-eigenschappen van de steen.

Toen de bouwsteen in de jaren 1960 steeds minder werd gevraagd, vormde zich een groep van ovenbouwers die warmteopslaghaarden begonnen te produceren, waarbij zij teruggrepen naar een traditie uit de 19de eeuw. Voor deze ovenbouwers was de kennis van de verschillende speksteenvariëteiten essentieel. Ze gingen van huis tot huis en bouwden warmteopslaghaarden die in die tijd de enige verwarmingsbron was.

Hun professionele knowhow en hun vaardigheden inspireerden Juhani Lehikoinen, de oprichter van Nunnanlahden Uuni Oy. De belangrijkste reden voor de oprichting van het bedrijf was de ervaring van zijn vader, Tahvo Lehikoinen, met de selectie van de ertslaag en de unieke variëteit van de speksteen – MammuttiSteen.

Nunnanlahden Uuni Oy en zijn dochtermaatschappij NunnaUuni Oy investeerden voortdurend in onderzoek en productontwikkeling. Kennis van het materiaal, traditionele haardbouwvaardigheden en wetenschappelijk onderzoek werden gecombineerd tot een sterke industriële knowhow en stijlvolle ontwerpen. Een continue haardontwikkeling ten voordele van de klant wordt hierdoor ontwikkeld.

MammuttiSteen is in goede handen. Maar de ideale plaats ervoor is in het hart van uw woning.